“CB kan mij helpen mijn droom te verwezenlijken”
Leesvink
Home Media Onze klanten Leesvink

Sinds 2013 stelt Leesvink schoolbibliotheken samen voor scholen in heel Nederland. Een bijzonder concept waar oprichter Merel de Vink trots op is. Haar missie? Elke school in Nederland een schoolbibliotheek op maat geven die kinderen meer laat lezen en verwonderen. CB helpt Leesvink met de logistieke coördinatie en webshopafhandeling.

Van hoofd verkoop naar boekverkoper

Het idee voor Leesvink ontstond toen De Vink nog werkte als hoofd verkoop bij uitgeverij Lemniscaat. “Ik werkte dagelijks aan de commerciële kant van kinderboeken zoals verkoop en promotie van titels. Ik werd steeds nieuwsgieriger naar wat een boek nu doet met de beleefwereld van een kind. Via mijn netwerk kwam ik terecht bij een collega in Noord-Holland die schoolbibliotheken samenstelde. En toen ging het balletje rollen.”

CB-vrachtwagen vol boeken aan huis

Na veel gesprekken met schooldirecteuren, leraren en dyslexiespecialisten begreep De Vink hoe een schoolbibliotheek tot stand komt en hoe zij meerwaarde kon bieden. Ze startte een pilot op de school van haar kinderen. Vanaf toen ging het snel. “Omdat ik meteen landelijk wilde werken heb ik vanaf het begin de hulp ingeschakeld van CB. Dat bleek nodig, want met drie scholen als eerste klanten zat ik al ruim boven de 1.000 boeken te leveren boeken. De CB-vrachtwagen vol boeken was bij mij letterlijk elke week kind aan huis.”

Schoolbibliotheek op maat

Nu levert Leesvink duizenden boeken per jaar aan scholen, met als kloppend hart een gloednieuw eigen kantoor in Rotterdam. “Per leerling rekenen wij met ongeveer acht boeken om een gevarieerd aanbod te kunnen bieden. Leesvink levert altijd een schoolbibliotheek op maat. Wij inventariseren de bestaande bibliotheek en kijken samen met de school welke leesbehoeften er zijn. Dit doen we bijvoorbeeld met enquêtes onder leraren en leerlingen. Met die kennis stellen wij een startbibliotheek samen die voldoet aan de leerthema’s en wensen van de school.”

Boeken verstoppen achter de verwarming

Wat De Vink elke keer weer raakt in haar werk? De reactie van de kinderen op haar boeken. Daar stapt ze dagelijks met plezier voor uit haar bed. “Ik kan er echt van genieten als kinderen op school me komen helpen bij het inruimen van de nieuwe bibliotheek. Soms verstoppen ze een boek expres achter de verwarming om deze als eerstvolgende te kunnen lezen. Dan heb ik mijn doel bereikt.”

Overzicht met CB Online

Voor hun dienstverlening werkt Leesvink met CB Online voor de logistieke coördinatie, orderverwerking, facturatie en afhandeling, ook voor hun webshop. “CB Online werkt heel fijn. De orderverwerking via onze webshop is bijvoorbeeld volledig geautomatiseerd. Dat neemt veel werk uit handen. Daarnaast kun je via het systeem alles volgen, van hoe laat de vrachtwagenchauffeur komt tot welke nieuwe boeken er gaan verschijnen. CB Online biedt ons de structuur en het overzicht dat we nodig hebben.”

Toekomstdroom voor Leesvink

De Vink heeft een duidelijke droom voor haar bedrijf: alle scholen in Nederland die dat willen, voorzien van een bibliotheek die leerlingen aanzet tot meer lezen. “CB kan mij helpen die droom te verwezenlijken. CB heeft de kennis en kunde in huis om mee te groeien met onze ambitie. We zijn benieuwd naar wat de toekomst ons brengt!”

Meer klantverhalen