Home Over CB Geschiedenis

Geschiedenis

CB staat voor 150 jaar ervaring in logistieke dienstverlening en distribueert fysieke boeken en e-books, in de winkelstraat en online in Nederland en Belgiƫ. Ook biedt CB logistieke oplossingen voor de Healthcare markt. Met ruim 800 professionals draagt CB iedere dag bij aan het succes van onze klanten.

De geschiedenis start in 1871 met de oprichting van het Bestelhuis van den Nederlandschen Boekhandel. Voor die tijd moesten boekverkopers voor hun bestellingen verschillende uitgeverijen aanschrijven en kregen zij hun boeken via allerlei wegen geleverd. Een inefficiƫnt en kostbaar proces. De Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels nam het initiatief tot de oprichting van het Bestelhuis. Via het Bestelhuis was centrale opslag, verwerking en levering van boeken mogelijk. Zo ontstond een unieke logistieke oplossing voor de boekensector, die tot op de dag van vandaag voordeel oplevert voor alle partijen. Vanaf 1926 ging het bedrijf Centraal Boekhuis heten en in 1973 werd er verhuisd van Amsterdam naar Culemborg. Met de komst van internet wordt er in 1999 gestart met de E-commerce dienstverlening.
Vanaf 2012 werd het Centraal Boekhuis ook actief in de Healthcare sector en werd de handelsnaam CB.

Ter ere van het 150-jarige bestaan van CB werd op 6 april 2021 door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander het Koninklijk predicaat toegekend. De eervolle onderscheiding is een kroon op ons werk.