Samen duurzaam: wat wij al doen

Hergebruik, recycling, duurzame processen... het levert CO2-reductie op. Lees hieronder mee over deze duurzame initiatieven.

Hergebruik boekdozen CB Culemb

Hergebruik dozen, besparing van 200.000 kilogram karton per jaar

Onder de noemer ‘geef deze doos een second date’ stimuleren wij onze retailklanten de dozen waarin wij goederen aanleveren weer in te leveren bij onze chauffeurs. Eenmaal weer in ons warehouse maken wij de dozen schoon als dat nodig is en zetten wij ze weer in. Een doos gebruiken wij gemiddeld 1,5 keer. Samen met onze klanten besparen wij zo 200.000 kilogram karton per jaar. Al ons verpakkingsmateriaal kopen wij lokaal in en is FSC-gekeurd. Misschien vanzelfsprekend, maar het levert belangrijke milieuwinst op.

Zonnepanelen

Opwekken duurzame energie, 468.000 kWh per jaar (and counting)

Net als veel bedrijven heeft CB zonnepanelen op het dak. Bijzonder is dat wij ook kiezen voor panelen aan de gevel. Samen goed voor 468.000 kWh per jaar; ongeveer gelijk aan het stroomverbruik van 134 huishoudens. Met de installatie wordt 222 ton CO2-uitstoot per jaar vermeden. Ook ons nieuwste magazijn (oplevering najaar 2024) krijgt zonnepanelen waarmee een belangrijk deel van ons eigen logistieke proces draaiend kunnen houden.

Veel van onze daken kunnen door de constructie geen zonnepanelen dragen. Wij houden de ontwikkelingen rondom zonnefolie en andere oplossingen dus goed in de gaten.

Nieuwbouw magazijn volgens BREEAM excellent norm

Wij bouwen een nieuw magazijn voor bulkopslag in Culemborg. Het nieuwe magazijn wordt zo duurzaam mogelijk. Bijvoorbeeld door hergebruik van bestaande materialen (het slooppuin zorgt voor het grootste deel van de nieuwe ophoging die nodig is onder de vloer) en door het toepassen van de laatste stand van de techniek voor onder meer bouwmaterialen, lichtintreding en gasloze verwarming. Ook krijgt het pand zonnepanelen. Het magazijn zal ruimschoots voldoen aan de zogenaamde Breeam Excellent-standaard voor duurzame gebouwen.

Pod

Alleen die boeken produceren die je nodig hebt met Print on demand

Een belangrijk percentage van de boeken die bij ons in opslag liggen, komt uiteindelijk nooit bij een lezer. Wij zorgen vanzelfsprekend voor de milieuvriendelijkste afvalverwerking/recycling wanneer onze klant ons vraagt oude boeken uit de voorraad te nemen. Nog beter is deze afvalstroom te voorkomen. Print on demand biedt een oplossing. Door supersnelle boekproductie zijn boeken altijd beschikbaar en hoef je geen grote voorraden aan te houden om snel te kunnen leveren. Onze klanten profiteren niet alleen ecologisch, maar ook economisch: geen restvoorraden, geen onnodige productie- en voorraadkosten. Bovendien reduceren wij gezamenlijk onze footprint; een reductie van circa 1,11 kilogram CO2 per boek en 2 tot 13 liter water per A4 afhankelijk van de papiersoort.

CB biedt in zijn printstraten papier met de milieukeuren Ecolabel, PEFC- en FSC. Al onze papiersoorten worden geproduceerd met groene energie. Bovendien zijn wij steeds bezig om duurzamere papiersoorten te introduceren.

Zeker voor buitenlandse uitgevers reduceren wij de footprint met Print on demand. Zo kiest SAGE Publishing ervoor haar producten niet te verschepen naar Europa, maar lokaal te produceren in onze printstraten.

Bekijk de vlog van Hubert over duurzaam met Print on demand.

Duurzaam vervoer: fijnstof- en CO2-reductie

CB zet al jaren in op het verder verduurzamen van zijn vervoer. Door nauw samen te werken met een netwerk aan vervoerders zorgen wij ervoor dat wij goederenstromen bundelen en zo samen een stuk minder kilometers maken. In 2023 gingen ons eigen wagenpark en chauffeurs over naar transportbedrijf Tielbeke. Doordat Tielbeke voor heel veel markten werkt, zijn vrachtwagens minder vaak halfvol. En Tielbeke investeert in duurzaam vervoer zoals CB ook altijd deed.

En natuurlijk…

Kiezen wij voor ledverlichting op al onze locaties. Zorgen wij voor afvalscheiding en duurzame recycling met onze partner Renewi. Hebben wij in onze ruimtes bewegingssensoren zodat licht uit gaat als er niemand is en besparen wij op verwarming en koeling. CB heeft een duurzaamheidscoördinator en wij bereiden ons voor op de CSRD.

Hierboven staan de zaken die wij al doen op het gebied van duurzaamheid. Lees hier wat we nog gaan doen.